onsdag 20. juli 2011

Prinsen kom!!

10 januar kom min herlige gutt Maths til verden, han viste sine tegn rundt middagstider på at han ville ut å hilse på oss og halv ti samme kveld hylskreik han utover hele Drammen sjukehus og bedøvde sin mormors ører i telefonen. Herlig!=)

Maths er født med leppe,kjeve og gane spalte. Leppe spalten så vi på ultralyd i uke 19.
Dette halvåret har det blitt mye oppmerksomhet rundt Maths, han har allerede hatt sin første operasjon: leppelukking. Det gikk strålende og resultatet er fabelaktig.

                                                                    Nyfødt prins


6 uker

Ny-operert, lille prins 3 mnd     

Så rart å se min solstråle med det brede smilet ligge her å sove. Et nytt utseende ble for mye å ta til seg for min del, og jeg syns det var hardt å se han slik. Jeg måtte ta på han for å virkelig kjenne at det var min Maths.
                                              Se sååå fin jeg har blitt, her er jeg 6 mnd=)

Den første tiden kan by på mange utfordringer med spaltebarn når det gjelder spising. Vi prøvde en del med å få Maths til å ta puppen, men det var så godt som håpløst. Med tanke på at han har en spalte i ganen så var det greit å 'gi opp' og la han bli flaskegutt. De første 5 ukene fikk han morsmelk, før han gikk over på erstatning. Han brukte ca 3 kvarter på hvert måltid, men spiste godt, jeg brukte en halvtime på hver pumping og lillemann skulle mates hver tredje time, i en periode hver andre time siden han slet litt med vekta!!! Tida gikk for å si det sånn!!
Nå spiser gutten grøt,middag og frukt og ikke noe av dette byr på problemer. Alt går så fint og han er helt suverent flink til å spise!! :-)
Etter operasjonen bruker han ca 10 minutter på hvert flaskemåltid;)
Han spiser av Dr. Browns flaske, altså han trenger ingen spesial spalte flaske =)
Han brukte smukk de første 4 mnd, men fant ut at totten var bedre;)
                                                                    Åpen gane
Her ser dere hvordan det ser ut, inni denne gropa oppi ganen har han 2 spalter, dvs at det er mer åpent opp til nesen. Den bløte ganen bak er åpen, drøvelen er delt i to og sitter på hver sin side av halsen.
Dette skal lukkes ved 1 års alder.

Når han spiser kommer det mat ut i nesa, men ellers ingen problemer eller utfordringer=)

Han har spalte i kjeven, men den er ikke gjennomgående, dette gjøres ikke noe med før ved 8-10 års alder.

Er du mer nysgjerrig på leppe,kjeve og ganespalte?
Spør meg gjerne.

2 kommentarer:

 1. for en nydelig liten prins du har=) fødte ei lita jente i februar (på selveste skuddårsdagen;) med dobbel LKG. Har allerede vært igjennom 2 leppelukkinger. og nå venter vi på innkallelse til ganelukking. kjenner jeg gruer meg mere nå som snuppa er større. Men skal bli sååå godt og få den overstått=) takk for at du deler bilder med oss. Nyyydelig liten gutt du har 0) stor klem til deg;)

  SvarSlett
 2. Tusen takk for hyggelig hilsen:)
  Det er desverre mye værre med ganelukkingen syns jeg, større operasjon. Men for vår del gikk det jo supert!:) Bare steike tøft for mammahjertet.
  Jeg har savnet å finne andre som deler erfaringer med barn med spalte, men er lite å se til det egentlig. Er en gruppe på Facebook,er du med i den?
  Vi skal vel på to års kontroll over nyåret,blir spennende:)

  SvarSlett